Új élet a Dominikai Köztársaságban

One way ticket

One way ticket

Jobbkéz-szabály

India beköltözött egy dominikai hegyoldalba

2017. november 10. - MelindaBenedek

bluemoon1.jpg

Ha valaki azt mondja otthon, hogy a dominikai hegyek között egy indiai étteremben, a földön ülve kézzel próbálok rizsgolyókat formázni, akkor körberöhögöm, majd olyan bambán néztem volna rá, ahogy itt bámulnak a mindenhol legelésző marhák. A mindenholt szó szerint kell érteni, simán elképzelhető, hogy két luxusépület közti üres telken kérődznek az állatok.

De térjünk vissza Indiába, na jó a Dominikai Köztársaságba. Elvileg azért mentünk el az iskolai kirándulásra, hogy gyakoroljuk a spanyolt, de mivel az iskolában jelenleg 80 százalékban német diákok vannak, így Melinda gyakorolta a németet, én meg rájöttem, hogy az évek során sokat felejtettem, de a lényeget még értem.

A Bluemeoon névre hallgató domindiai étterembe egyébként mesebeli úton lehet eljutni. Túl az Óperencián, a szörfparadicsom Cabarete-n, túl az üveghegyen, az ország belső részébe vezető dombokon, ahol a vacsora egyik alapjául szolgáló kurta farkú malac túr, a csirkék kapirgálnak, nos, ott van a hely. Egy off road-pályára hajazó földút végén vár minket a domboldalba épített étterem, amely felülről így fest.

bluemoon12_1.jpg

És ilyen panorámát kínál.

bluemoon12.jpg

Amely naplamente közben még gyönyörűbb.

bluemoon5.jpgRum persze itt is van, így cuba librével melegítettünk a vacsorára, amely előtt kötelezően elküldtek minket kezet mosni, majd egy kör alakú, fedett térre tereltek minket. Az „arénába” már csak cipő nélkül lehetett belépni, majd miután elfoglaltuk a helyünket a szivacsokon, kiderült, hogy az előttünk heverő banánlevelek lesznek a tányérok. Vendéglátónk hangsúlyozta, az indiai szokásoknak megfelelően kizárólag jobb kézzel nyúlhatuk a kajához, az indiaik szerint a bal ugyanis a koszos kéz. A jobb meg a tiszta.

buemoon2.jpg

Alább látjátok az előételt, négyféle szósszal, amelyhez krumplit és kukoricás krokettet – vagy hívják ezt bárhogy is – tálaltak fel.

bluemoon6.jpg A főétel központi része a rizs volt, mellé jött egy zöldségtál – avokádókrém, húsgolyónak kinéző zöldséggolyó, illetve karfiol, brokkoli-válogatás –, továbbá tandori csirke, s az egész menü különlegessége, hogy kizárólag helyben termesztett alapanyagokból készül minden. Az egész tál egyik legfinomabb darabja a rizs mellé felszolgált, kókuszchips volt. bluemoon7.jpg

Házigazdánk a főétel előtt elmesélte, hogy a rizset tegyük a banánlevél középére és vegyük körbe minden mással. Utána próbáljunk a kezünkkel a rizsből golyót formálni, illetve éppen azzal a hússal/zöldséggel összefogni, amit kívánunk hozzá. Melindának így sikerült, az én kezemet fotózni sem volt érdemes. bluemoon8.jpg

Szó sem volt míves tálalásról, a vacsora egyik legjobb összetevője az egyszerűség volt és az a természetesség, ahogy a földön ülve, kézzel ügyeskedve eszegettünk, hogy lehetett repetázni, s hogy olyan ízeket kóstoltunk egyben, amit máskor ritkán. Még a zöldséggolyót is megettem, amelyról percekig hittem, reméltem, hogy húsgolyó lesz.

bluemoon4.jpg

A rumból a vacsorát levezető teába is jutott – hagyjátok, nem oldódik fel rendesen és az alján marad a rum –, a teljesen ellazító kortyolgatáshoz még egy kis desszertet kaptunk, édes joghurt banándarabokkal és kókuszchipsszel.

bluemoon9.jpg A hely egyébként minden hónapban három hetet van nyitva és egyet zárva, minimum tíz fő esetén készítik el a vacsorát. Nagycsaládosok, baráti társaságok előnyben.
bluemoon3.jpg

A megkóstolt ételek közül az avokádókrémet fogyasztjuk otthon is rendszeresen, apósunk dominikai receptje pedig így fest:

Guacamole (a kép bal oldalán)

bluemoon11.jpg 

Hozzávalók:

2 avokádó

2 gerezd fokhagyma

0.5 fej lilahagyma

0.5 fej vöröshagyma

1 paradicsom

 

Elkészítés:

Az avokádó húsát kikanalazzuk a héjából, majd darabokra törjük ­– ne pürésítsük! – összekeverjük az apróra vágott hagymákkal és a felkockázott paradicsomal, megsózzuk, majd állni hagyjuk. Ne használjunk hozzá túl sok, vagy túl puha paradicsomot, különben szétázik.

A kész krémet néhány óráig állni hagyjuk, addig az avokádó magja is maradjon benne a krémben.

Érdekesség, hogy Guatemalán ugyanezt a receptet még megbolondítják vajjal és főtt tojással, ezt is érdemes kipróbálni.

 

Piritóssal, rizzsel, találjuk. Vagy bármi mással, ami jólesik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://owtdominica.blog.hu/api/trackback/id/tr1813227337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása