Új élet a Dominikai Köztársaságban

One way ticket

One way ticket

Ki az úr a szemétdombon? – videóval!

2017. október 27. - MelindaBenedek

kakas1.jpgKu-ku-ri-kú.

Vidéki idillt, hajnali ébredést idéző kakaskukorékolás fogad minket Charamicos-ban, amit Sosua óvárosának, helyi kifejezéssel élve Colonialnak hívhatnánk. Apró bökkenő, hogy hajnal helyett délután van, és ezúttal senkit sem érdekel az „igazi Sosua”, ahol a helyiek élnek, hiszen kakasviadalra érkeztünk. Már másodszor. Elsőre azonban se kakas, se viadal, másodszor már időpontra jöttünk, minden kedd délután itt őrülnek meg a helyiek néhány órára.

kakas7.jpgA girbe-gurba, mindenhol boltokkal szegélyezett utcák egyik kanyarjában parkolunk le, tőlünk jobbra pedig a házak között egy nagyobb udvar található. Robogók és pick upok parkolnak a murván, tőlük jobbra kedélyesen kukorékolnak a kakasok, még eggyel jobbra pedig a ketreccel elkerített aréna található. Itt már javában küzdenek egymással a szárnyasok, az após meg a beengedő emberrel egyezkedik, aki közli, őt ismeri – rumbarátok –, ezért mehet ingyen, a rokonságnak azonban fizetni kell. 200 peso, azaz 1200 forint, ennél többet szoktam adni egy-egy DVSC-meccsért, s bizony nem biztos, hogy az a kakaskodás mindig többet ér.

kakas3.jpgSzóval megérkezünk a sógorommal a kicsiny arénába, ahol olyan negyedház lehet, ez 20-30 embert jelent, ők viszont hatalmas vehemenciával követik az eseményeket. A kör alakú lelátó közepén egy zöld posztóval letakart és piros oldalfallal körülvett küzdőteret találunk, itt viaskodnak a kakasok.

kakas8.jpgA régióban hatalmas látványosságnak és ezrek érdeklődését kiváltó csatának számító kakasviadal vérességét az adja, hogy a kakasok lábára pengét erősítenek, s az egymásnak ugró állatok így okoznak nagyobb kárt a másikban.

(A kakasviadalok fontosságáról csak annyit, hogy amikor télen éppen a repülőtérre igyekeztünk, s elromlott az autónk, akkor az egyik műhelyben beálltunk a szerelőakna fölé, majd emberünk hirtelen kipattant és elrohant. Mi pedig percekig álltunk tanácstalanul, amikor megérkezett egy másik szerelő, s közölte, hogy a társa a kakasivadalra sietett, ahol éppen az a kakas volt porondon, amelyikre fogadott.)

kakas4.jpgA kakasviadal egyik különlegessége, hogy a meccsek előtt az állatok a gazdájuk kezében vonulnak be a küzdőtérre, a tulajdonosok simogatják a fejüket, és ünnepélyesen járkálnak fel, s alá, mintha a kakas az ökölvívásban megszokott bajnoki öveket szimbolizálná. És persze olyan szigorú arccal is néznek, mintha egy nehézsúlyú címegyesítő mérkőzésen lennének. Éppen csak a rivális gazda füléből nem haraptak ki egy darabot. Tovább erősítette a küzdősportos hasonlóságot, hogy a ring mellett szpíker igyekezett még tovább tüzesíteni a hangulatot, közben meg 50, 100, 200 pesók vándoroltak a bukméker kezébe.

kakas10.jpg

„Megdöglött a kakasom” – közölte a sógorom. Egyébként csak veszített a jószág.

A sógorommal csak egymás közt fogadtunk, előbb én nyertem 50 pesót, majd egy dupla, vagy semmivel el is buktam, de ez nem sokat számított, a lényeg, hogy rummal a kezünkben izgultunk, hogy a fehér, vagy a bordó inges tulaj kakasa lesz-e a győztes. A küzdelem után az állatok lábáról leszedik a pengét – mint a bokszolók kezéről a kesztyűt és a bandázst –, majd újra ketrecbe teszik őket.

kakas2.jpgPersze, amely K.O-vereséget szenvedett, az valószínűleg a kondérban végzi, a többiek meg regenerálódnak – itt nincs jégkamra, csak koszos ketrec –, majd egy-két hét múlva újra ringbe szállnak. Szerencsére itt nem voltak tűéles pengék, és külön erre nevelt harci kakasok, így kevésbé volt véres a viadal, és a szag is elviselhető volt, ami persze nem jelenti azt, hogy a focit, vagy a baseballt kakasviadalra cserélném a jövőben.

kakas6.jpg

A program  két órát sem tartott, elfogytak ugyanis a versenyzők, így a ketrecek kapuja bezárult, a helyiek pedig kockázással folytatták.

kakas9.jpgAhogy Ganxsta Zolee énekli a Keleti oldal, nyugati oldal című klasszikusban, „Van aki, nyer, van aki veszít/Döglégy teli pénztárcával távozik.”

Csak a kakasok maradnak és kukorékolnak újra békésen.

kakas5.jpg

kakas11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://owtdominica.blog.hu/api/trackback/id/tr8013086278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása