Új élet a Dominikai Köztársaságban

One way ticket

One way ticket

Karib kisokos, avagy ami a wikipédiából kimaradt

– nemzeti specialitások, amelyekről csak ITT olvashatsz!

2017. október 31. - MelindaBenedek

 fesdat1.jpg

Felhőtlen boldogság 

Gazdagabb lehetsz, mint én, de biztos, hogy nem vagy nálam boldogabb

– mondta egyízben a spanyol tanárunk, amivel gyakorlatilag mindent elárult a dominikai életfelfogásról. Nem hajszolják a pénzt – nincs is –, viszont lerí róluk, hogy boldogok. Nem érdekli őket, ha öten kell utazni egy motoron, vagy nyolcan egy autóban, 10-20 ember bármikor összeverődik egy düledező viskó előtt, ahol házilag barkácsolt hangszóróból bömböl a reggaeton. Kedvenc szórakozóhelyük a benzinkút, ahol kivetítőn nézik a baseballmeccset, dübörög a zene, s több százan „tankolnak” vidáman. A boldogságot pedig nem keresik szüntelen, mint az európaiak, vagy az észak-amerikaiak, hiszen ez belülről fakad: zene, napsütés, tánc, rum. Mi kell még?!

sunshine.jpg

Chapiadora

Van még pénzed? Csak még egy ital. Még egy ruha. Még egy randi. Csak még egy. Ennyi erővel persze az ablakon is kiszórhatnánk a pénzt, pont annyi értelme, mintha chapiadorára költenénk. Ők a szűzk.rvák kedves lányok. Rögtön „fülig szerelmesek” lesznek az adott férfiba, és már kérnek is, egy úriember meg költ a nőkre, főleg ha nyaral és reménykedik abban, hogy ágyba vihet egy dominikai lányt. De nem úgy. Miután megetetted, megitattad, felruháztad őket, furikáztál velük a környéken, s szeretnél végre a lényegre térni, akkor úgy fáj a fejük, mint neked egy átrumozott éjszaka után. Csakhogy ekkor már rumra se marad pénzed, mindet beleöntötted egy lehúzós lányba, aki után csak egy rúzsnyom marad az arcodon. Az is dollár alakú.

A chapiadorák Bavarottyt – a srác pont úgy néz ki, mint amilyen hülye neve van – is megihlették, ez lett az egyik kedvenc dalunk.

Sanky panky

A helyi selyemfiúk, de mégse teljesen. Első este gálánsak, mindent fizetnek, tálcán, de ha kell szörfdeszkán hordozzák a lányokat, akik férfitársaikhoz hasonlóan elhiszik, hogy dominikai partnerük egész életében rájuk várt. Aztán jön a másnap, és mint egy fakultatív programért, fizetni kell az örömökért. A sanky pankyk folyamatosan próbálják megvágni a lila ködben lévő, az első estétől elalélt nőket, gyakran még a hazautazást követően is. A jelenségről még vígjáték is készült, nézzétek, és persze jegyezzétek meg a mondást, ami nemcsak Las Vegasban, hanem itt is igaz.  Ami Dominikán történik, az Dominikán is marad. Még a sankypankyk is, akiket etetni szabad, sőt kell is, hazavinni viszont tilos.

sankypunky.jpg 

Alacsony fizetések

Óriási szakadék tátong a fizetések között, hiszen a helyiek többsége havonta keres annyit, amiből talán egy estére kivehetne egy szobát egy közepes dominikai szállodában. Egy főre, maximum reggelivel. Amikor azt terveztük, hogy boltot nyitunk, akkor az apósunk mondta, 300 dollárral meg némi bónusszal már simán rá lehet ígérni az átlagos fizetésre, hiszen egy bolti eladó 2-300 dollárt keres. S ahogyan ez Magyarországon is igaz, a rendőrök itt sem állnak túl jól, nekik 200 dollár – ez napi árfolyamon 53 ezer forint! – körül mozog a fizetésük. Ami akkor sem elég, ha 1 dollárért 10-20, igaz, borzasztó minőségű zsömlét lehet venni például. Ezért aztán vasárnap (Domingo), a dominikai napon a rendőrök szolgálatba helyezik magukat, kinyitják a szemüket, és miután a feleségük kizavarta őket az utcára, felveszik a büntető-maszkjukat. Persze nem az államnak, hanem az asszonynak és a hihetetlenül nagy családnak dolgoznak, csúsznak is a zsebekbe a dollárok, az otthoniak meg örülnek. Amikor télen két hetet nyaraltunk itt, akkor az apósunk 10 dollárt adott a helyi rendőr haverjának, bemutatott minket, mi pedig háborítatlanul mehettünk bármerre. Sőt, még előre is köszöntek nekünk.

dollar.jpg 

Kedvesség

Időnként érdekből – chapiadora, sankypanky –, legtöbbször viszont szívből jön. Az egyik alkalommal például megálltunk tankolni, és megkértük a kútkezelő srácot, hogy ugyan mutassa már meg a karkötőjét, mire mosolyogva felajánlotta, hogy ha szeretnénk, akkor nekünk is adja. Van még kérdés?!

 boldogsag.jpg

És téged meg ki nevelt fel? A nagyszüleim!

Nyugdíj nincs, jólét nincs, s mivel azért a kevés pénzért is sokat kell dolgozni, ezért amíg az erejük teljében lévő szülők látástól vakulásig húzzák az igát, addig a családdal élő nagyszülők nevelik a gyerekeket. A szülők pedig gyakran másik városban élnek, és csak havonta, vagy még annál is ritkábban látják a gyermeküket.

 

Elfogadott az ittas vezetés

A Dominikai Köztársaság a világ azon kevés országai közé tartozik, ahol gyakorlatilag nincs alkoholellenőrzés. Szondát még nem láttunk, a biztonsági övet maximum a megyeszékhelyeken kell bekötni, és teljesen normális, hogy a sofőrök sörrel, vagy cuba librével a kezükben ülnek be az autókba. Ehhez képest meglepően kevés a baleset, de olyan is előfordult, hogy a rendőr széles mosollyal közölte, hogy „Salut”,  amikor a sört mutattuk neki a kocsiból. Éppen csak azt nem mondta, hogy én is így vezetek, „hermano”(testvérem).

 alkohol.jpg

Négy első és négy második

Szakállas otthoni vicc, hogy nyolc általánosom van, négy első és négy második, de itt félig igaz is. A gyerekek nagy része maximum az általánost járja ki, de inkább az alsó tagozatot és inkább csak a család nagyobb gyerekei. Ők meg majd megtanítják a kisebbeket, a szaktudást nem igénylő munkákhoz ez is elég. És hát az állami iskolának egyébként sincs túl sok értelme, 60-70 gyerek jár egy osztályba, akkor már tényleg jobb, ha dolgoznak.

 iskola.jpg

A tenger mellett lassú a net

Elsőre csak az apósom szokásos „Dominika ilyen, tanuld meg, hidd el, én tudom” típusú dumájának gondoltam, bár be kell valljam, a harmadáról már kiderült, hogy igaz, és még csak egy hónapja vagyunk itt… Szóval ahogy közeledünk a vízhez, úgy halványul a facebook kékje, eltűnek az insta-filterek, és már becsekkolni is alig lehet. Bár ha az óceánra nézünk, nincs is szükségünk internetre.

 tenger.jpg

Ami Magyarországnak Anglia, az Dominikának az USA

Amíg Magyarországról rengetegen vándorolnak ki Angliába dolgozni, addig a dominikaiak az Egyesült Államokba dobbantak egy jobb élet reményében. 3-4 millió dominikai dolgozik odaát, s persze vannak baseball-sztárok meg énekesek, a többség azonban éjt nappallá téve robotol. Közben meg küldi haza a pénzt és gyakorlatilag ő a családfenttartó. Karácsonykor aztán mindenki hazajön, folyik a rum, valamint a pénz, s még az is előfordul, hogy néhányan már vissza se jutnak. Sőt, akadnak, akik a temetőben végzik. A sztárok és a közemberek közül is. Hiába, a kokain és a rum nem válogat.

 csaldkulfold.jpg

Vékony középréteg

Első, egy hónapnyi ránézés alapján kétfajta dominikai van. A szegény (rengetegen) és a gazdag (kevesen). Középréteg, értelmiségi viszont gyakorlatilag nincs, hiszen az alacsony fizetések miatt tisztes munkával se lehet nagyon előbbre jutni. Kis túlzással az angolul is remekül beszélő, intelligens, kedves spanyol tanárunk a környék egyetlen klasszikus értelmiségije, polgára. Aki ráadásul úgy táncol, hogy bármelyik fehér nőnek azonnal megindulna a teje.

 

Motorra születtek

Otthon egy szép kombi, vagy SUV a családi autó, itt egy nagyobb motor már simán annak számít. Motoron pedig bármit lehet szállítani: gáz- és vizes palackot, komplett családi bevásárlást, legalább fél mázsa banánt, élő állatot, no meg 3-4 embert is. Utóbbi a motoconcho, azaz a motor taxi intézménye. Közepesen rossz arcú dominikai férfiak – autónepper kinézetűek, vagy olyanok, akik a kamionról leesett cucokkal foglalkoznak, gondoljunk csak Rókára az Üvegtigris című filmből – szállítanak fel, s alá, amiért mindössze 1-2 dollárt kérnek. A bizalmat fokozza, hogy Puerto Platán olyan láthatósági mellényre figyeltünk fel, amelynek a hátán a sofőr fotója és neve található. Már csak az adószám hiányzik. A motoconchoról még annyit, hogy egy remek videó is készült erről a hivatásról, nézzétek végig, minden pillanata zseniális!

 

Mindent egybevetve a lényeg, hogy mosolyogjunk, hiszen Dominika egy gyönyörű hely, körüllengi az embert a felszabadultság, a lazaság, a „manana-érzés”. Ahogy az egyik új kedvenc mondásunk tartja, „Kezdj el táncolni, a zene majd jön magától.” Itt nincs más feladat, mint élvezni az életet, nézni az óceánt, kortyolni a rumból, majd egyet előre, és egyet hátra lépve elkezdeni salsázni. Pontosan úgy, ahogyan a dominikaiak teszik, nem véletlenül mondta ugyanis az alábbiakat egy magyarországi ismerősünk: 

Dominika az az ország, ahol a helyiek boldogabbak, mint a turisták.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövessétek a facebook-oldalunkat is!

 gyerekek.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://owtdominica.blog.hu/api/trackback/id/tr1113119164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2017.11.01. 00:36:19

Rengeteg blodseget irtal,bar nemi igazsag van benne. PL nem a benzinkutanl gyulnek ossze, hanem a minden utcasarkon levo colmadonal.. Gondolom meg nem tudod mi az. Egy nyitott oldalu vegyeskereskedes, ami estere kocsmava alakul.Szonda es sebbeseg meres tenyleg nincs, de este , sotetben a rendornek sem szabad megallni, hiaba int. Kiveve mikor kommandosok alljak el az utat geppisztolyokkal. Ja , persze es a piros lampanal sem. Egyebkent valoban jol vezetnek, bar a kressz nem az eros oldaluk, de valoban nincs tobb baleset.Amennyiben hivatalosan buntet meg a rendor, az 500 pessonal nem lehet tobb, viszont egy 2 oras tanfolyamon kell reszt venned, ha tudsz spanyolul, ha nem.Amugy a rendort 100 pesoval meg lehet venni altalaban.Ez kb 800 Ft.Egyebkent fenyes nappal lovoldozesbe keveredhetsz, mivel a rendor siman ralo a velt vagy az igazi rosszfiukra, ha ugy latja jonak. Egyebkent minden utcasarkon van rendor, es a fegyveruket is hazaviszik. A 200 dollaros havi kereset igaz, az hogy kemenyen dolgoznak kamu. Ha esik az eso, be se mennek a munkahelyre, viszont az is igaz, hogy 10 12 orat dolgoznak, mar amelyik, heti 6 napot.A lanyokrol annyit , hogy gyonyoruek, es 10 bol 8-at az elso este haza vihetsz.Persze nincs fejfajas. Szoval tolts meg egy kis idot ebben az orszagban es akkor kezdj blogot irni, ha jobban megismerted, ne hallomasbol.

martineden 2017.11.01. 00:44:19

Ja , meg annyit, hogy a motorostaxik engedellyel mukodnek es altalanyadot fizetnek. Igen , es van szamuk, de altalaban nem ferfiak, hanem 16- 18 eves suhancok, es 50 pesso egy fuvar a varoson belul. Puerto Plata egyebkent egy lepusztult, valaha jobb napokat megelt varos, de ma mar keves turista fordul itt meg. A fo csapas Punta Cana, de aki udulohelyeken akar megiusmerni egy nepet, az nagy tevedesben van. Koltozz Santo Domingoba, mivel a az orszag lakosaganak 80 %- a iott, illetve az aglomeracioban lakik. aztan ha be mersz menni ,mar egy barioba( tudod mi az?) akkor kezded megismerni a lakokat.

M. Péter 2017.11.01. 00:58:06

Ez ugye a Dominikai Köztársaságról szól, és nem Dominikáról (hivatalosan Dominikai Közösség)?

MelindaBenedek 2017.11.01. 01:36:37

@M. Péter: Kedves Péter, igen, ez a Dominikai Köztársaságról szól.

Kelly és a szexi dög 2017.11.01. 01:40:40

külön kérés nélkül is jönnek a csajok - ott teljesen egyértelmű, hogy éjszaka, turistákkal, bárban nem jópofizni akarnak, hanem pénzt keresni

MelindaBenedek 2017.11.01. 01:49:46

@martineden: Először is köszönjük, hogy elolvastad a bejegyzést. Az apósom/édesapám 25 éve jár rendszeresen az országba, ahol hónapokat tölt el, több mint egy éve hivatalosan is itt él (állampolgárként), helyi barátokkal, míg mi bő egy hónapja csatlakoztunk hozzá, s ő gyakorlatilag az egész szigetet ismeri. Természetesen nem Punta Canán keresztül akarjuk megismerni az országot, úgy valóban nem is lehet, és mi egyébként is az északi részen, Sosuán élünk, itt bérlünk lakást és indítunk vállakozást. Továbbá az apósunk mellett a helyiekkel is kapcsolatban vagyunk, s ők is sokat meséltek az országról, márpedig ők biztosan ismerik, hiszen itt élnek. A munkamorál valóban nincs az egekben, de azért találkoztunk szorgalmas emberrel is. Meg lustával is. Ahogy bárhol a világban. A lányok szépsége ízlések és pofonok kérdése, szerintem közönségesek, de tiszteletben tartom, ha neked tetszenek. Természetesen ahány ember, annyi nézőpont, mi ilyennek látjuk az országot. Ahogy tovább bővülnek ismereteink, arról is beszámolunk majd. És tudjuk, mi az a colmado, azt meg hidd el, hogy rendszeresen látunk esténként kisebb-nagyobb tömeget összeverődni a benzinkutakon. Köszönjük az értékes hozzászólást, maradj velünk a folytatásban is :)

MelindaBenedek 2017.11.01. 01:58:13

@Kelly és a szexi dög: Nem azt mondtuk, hogy nincsenek prostituáltak, mert nagyon is vannak, főleg Sousán, csak arra próbáltunk rávilágítani, hogy az örömlányok mellett másfajta hölgyeményekbe is bele lehet botlani.

peti73 2017.11.01. 04:10:52

Azert mielott az ittas vezetesrol es a keves balesetrol irsz kicsit nezz utanna! A 100000 fore eso halalos kozuti balesetek szamaban nagyon elokelo helyen vannak! 29,6fo
A hajam tepem mikor ilyen beszamolokban leirjak akar itt akar mikor Thaifoldrol irnak, hogy a helyiek semmibe veszik a piros lampat, isznak, gyorshajtanak, megis kevesebb a baleset. Hat egy szart! Rengeteg a baleset az ehez hasonlo helyeken ahol 5 en ulnek a motoron es beleszarnak mindenfele kresz-be.

MelindaBenedek 2017.11.01. 04:31:37

@peti73: A helyiek, főként a motorosok tényleg csak tájékoztató jellegűnek tartják a piros lámpát, és nem arányaiban, hanem a közlekedési morálhoz, vezetési kultúrához képest kevesebb a baleset, mint az várható lenne.

peti73 2017.11.01. 05:07:37

Szerintem ez sem igaz! Mennyi lenne varhato? 100000 motorosra 95 halalnal tobb? Ez nagyon sok vilagviszonylatban is. Szarul es felelotlenul vezetnek. Az ittas vezetest ajnarozni pedig...
en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_traffic-related_death_rate

CSM csizo 2017.11.01. 08:06:19

Az írásban (amit 5-6 mondat után szerintem mindenki átlép) a legjobb martineden hozzászólása, ami sokkal jobban lefesti az oszágot, mint a blogíró és hitelesebbnek is tűnik, mint "hidd már el én ismerem a helyet" MelindaBenedek.
És peti73-al is teljes mértékben egyetértek, az ittas vezetés lehetőségének nem kell örülni.

odamondó 2017.11.01. 08:32:51

@peti73: te jó ég. Katasztrofális a statisztikájuk, de megy a bezzeg ott jobb.

JGDus 2017.11.01. 08:37:09

Aids, HIV fertőzés veszélye mekkora?
Komolyan kérdezem.

re5pect 2017.11.01. 08:46:56

@martineden: jó, hogy te kurva okos vagy. látom van vagy 3 ezer hozzászólásod kül. blogokban
Melindáék majd jobban megismerik Dominikát, szept vége óta vannak kint, ha jól láttam, persze nem ismernek mindent, első benyomást osztott meg

nem védem, nem szorul rá és nem is ismerem, csak rühellem a kurva okos hozzászólókat, leginkább a kioktató stílusukat
na hello

Ric12 2017.11.01. 08:47:23

Nekem tetszett a bejegyzés.
Köszönöm!
Írjatok még sokat!

martineden 2017.11.01. 09:00:05

@odamondó: Valoban boldogok az emberek. Foleg 14 es 30 ev kozott.Keveset keresnek, de sokkal kevesebb gondjuk van , mint errefele.Kis ablakuveg nelkuli lakasokban , vagy fahazakban laknak, de csak aludni mennek haza. Amugy az utcan elnek szo szerint. Este hattol a colmadonal gyulekeznek es ejfelig isznak, tv-t neznek. Ejfelkor ugyanis minden hely- nek be kell csukni , ahol szeszt arulnak. Ez alol heti 1 nap kivetel, ez altalaban a szombat, akkor hajnal 2-oig lehetnek nyitva.Szoval arra akartam kiterni, hogy ruhan , kajan kivul mas gondjuk nincs, a maradek penz az esti sorozesre megy. (cerveza)Nagyon jo soruk van, ha teheted egyszer kostold meg. A nevePresident. En imadom.Amugy ott ugy isszak mint a vizet, napkozben is. A boldogsagra visszaterve, azert mondjak, hogy csak 30 eves korig, mert utana mar a no olyan, mint az erett banan, mindenhol puha, es ettol elszomorodnak a ferfiuak is.

M-G Zsófia 2017.11.01. 09:00:20

Több mint 20 éve ismerem a latin/ karibi vilàgot, bàr a Dominikai Köztàrsasàgban még nem jàrtam. Azt viszont tudom, hogy a dominikaiak ,nök,férfiak egyarànt rettenetesen lehùzòsak, vadàsznak az euròpai tùristàkra pénzszerzés illetve hàzassàg céljàbòl. Svàjcban rengetegen vannak és bizony ritkàn fordul elö, hogy egy dominikai nönek ugyanattòl a férfitòl legyen 2 gyereke. Közösségben élnek, a fiatal lànyok simàn 14 évesenen akàrkivel, akàrhol ,emrt ugyanezt làtjàk az anyjuktòl. (Egy ilyen kislàny akarta magànak a 15 éves fiamat ) A HIV fertözéssel igen " jòban " vannak sajnos, sok eset volt itt Zürichben is. Ez az én személyes ràlàtàsom, a kubaiak sem sokkal jobbak, rengeteg ismerösöm vett magànak kubai férjet majd cipelte magàval Europàba. Nos, egyik làny sem jàrt jòl...

martineden 2017.11.01. 09:04:58

@re5pect: Te meg kurva muvelt es jol nevelt vagy latom.Biztos volt gyerekszobad valamelyik prolinegeydeben. En a blogiroval ellentetben valoban ismerem Dominikat es ruhellem mikor valaki pl.fozo blogot indit de eleteben nem fozott, vagy 3 het utan blogot is , hogy ismer egy orszagot.

martineden 2017.11.01. 09:11:16

@M-G Zsófia: Ez azert enyhe tulzas, bar a tobbseguk ilyen. Szep szammal vannak koztuk nagyon rendes es tisztesseges emberek i.Elni pedig nagyon jo kozottuk. Vidamak, nyitottak, nevetosek. A feher embert lehuzzak, ha nem ismeri oket, de ez mindenhol igy van a turista ovezetekben. Onaluk minden feher turista gazdag ameriakainak szamit, es ugy allnak hozza..(americano)

martineden 2017.11.01. 09:30:05

@MelindaBenedek: Egy ev utan nem kap allamporgarsagot, csqk ha oda nosult valaki. Az allando ott tartozkodasi engedely intezese kb fel ev.Jol ismerem Sosuat, helyes kisvaros. A benzinkutakara visszaterve, igen Cabarete es Sosua kozott van egy nagy benzinkut, kocsimosoval, discoval. Ott osszegyulnek az emberek.De ha nincs kereskedes illeteve disco, semnki sem megy a benzinkuthoz szorakozni.

hapsi 2017.11.01. 10:11:33

Szimpatikus a blog, beraktam a könyvjelzők közé. Remélem, a jövőben nem lesz veszekedés abból, ki ismeri jobban a helyi dolgokat! Lehet kiigazítást írni udvariasan is, nem egyből doronggal a fejbe! Akár vitatkozni is lehet úgy, hogy másoknak is érdekes legyen, aki esetleg tényleg érdeklődik az ottani kultura iránt.
Legyen szép napotok!

M-G Zsófia 2017.11.01. 10:25:49

@martineden: Azért irtam, hogy személyes ràlàtàs. Nagyon kedvelem a karibi életérzést, de nekem inkàbb Kuba, ahol jàrtam is, jòl beszélek spanyolul, a salsàròl ,rumbàròl nem is beszélve. . :) Ennek ellenére nincsenek illuziòim, sikerült elég jòl kiismernem az europai közösségüket. De valòban vidàm emberek, bàr a munkàhoz azért ( itt Europàban föleg ) bàtran odaengednek màsokat is. :) A lehùzàs pedig azt hiszem a vilàg minden tàjàn igy van, Kubàban ott vannak a "jinetera/o"-k. Ott vagy hàzasodsz ha el akarsz jönni a szigetröl, vagy sportolò vagy, esetleg tàncos. Több lò nem indul.

2017.11.01. 10:34:49

1 hónap alatt simán kiismeri az ember magát egy egzotikus országban. Jó banántenyésztést!

Elek Heck 2017.11.01. 10:59:46

Hát igen, az iró nem elfelejtette levenni a rózsaszin szemüvegét, de ezt nagyjából a kommentelők rendbetették. Azt is le lehetett volna irni, hogy (egy kicsit elhagyatottabb, de nem kihalt) helyen simán kirabolnak vagy megerőszakolnak. Persze ez máshol is előfordul, de a DK erről (is) ismert ... ja tudom, te nem mész olyan helyre.

MelindaBenedek 2017.11.01. 12:49:58

@JGDus: erről nincs pontos információink, de szinte minden boltban árulnak óvszert – ami drága –, több helyen kék tablettát is.

MelindaBenedek 2017.11.01. 12:52:13

@Ric12: köszönjük, folytatjuk! :)

MelindaBenedek 2017.11.01. 12:56:09

@hapsi: köszönjük, mi is úgy gondoljuk. Csak beszélgetünk :)

csakférfi 2017.11.01. 17:16:18

@MelindaBenedek:
Elolvastam a blogot.
Kíváncsi voltam mik a benyomásaid az országról.Én igen "röghöz kötött" ember vagyok.Csak úgy mint a feleségem.
nem nagyon vágyom máshová innen a ......."modern angolszász kultúrából".Márha ez az.
nekem az jött le azokról az emberekről,férfiak,nők, hogy valóban boldogok.De az az alkoholnak köszönhető.
Mondjuk mi meg antidepresszánsokon élünk itten a modernségben.Szerinte, -ahogy a kommentekből is kitűnik,nem sokkal különbek mint mi.Ezért vágynak oda ahol jólétet remélnek.Valaki írta hogy vitte a pasast vagy a nőt haza.
Aki jól érzi magát azon a helyen ahol él az nem vágyiki maradni ott ahová kirándul.
Ezért atrtja a magyar hogy "mindenütt jó de legjobb otthon".
nem akarok kötözködni meg vitázni....semmi hangulatom hozzá.
csak megjegyeztem.
:)

Brix 2017.11.01. 17:50:23

A Dominikai Köztàrsaság nagyon szép orszàg, csak rossz a közbiztonsàg és a malàriàban sem vagyok biztos, hogy nem fordul elő...Sajnos, még egyetlen olyan trópusi szigetet sem talàltam, ahol minden megfelelő egy európai embernek...Ha valaki tud ilyet, szóljon!
süti beállítások módosítása